Monday, January 18, 2010
When The Science Students Enter The Lab


Hello readers,

So, today aku nak post pasal experiment. Why suddenly experiment? Haha, it's because tadi kitaorang buat experiment Bio dalam Lab. Lagi pun, aku rasa dah lama aku tak tulis live journal ni. I mean, post yang berkaitan dengan hari-hari aku. Kiranya, nak lepaskan gian lah ni.

Macam biasa, my group consists of Nina, Alia, Atie, Leyya, Hana and I. Mula-mula start dengan onion cell (plant cell). Semua orang tak bawak bawang. Lupa lah cikgu, sorry! And then kitaorang semua dah gelabah-gelabah mintak bawang dekat orang. Min jadi mangsa kitaorang. Annoying gila kita orang buat muka kesian untuk pinjam bawang. Luckily Atie bawak. Fuh, selamat.

After dah letak iodine solution semua, kitaorang try nak hidupkan microscope. Plug in kat meja punya plug, tak boleh. Lampu dia tanak menyala. Then, bagi tau cikgu and cikgu kata mungkin plug tu rosak. Jadi, Leyya dengan penuh bersemangat pergi angkat miscoscope and letak atas kerusi sebelah Lab Assistant punya bilik. Plug in and yay! Microscope tu menyala. Try nak adjust semua benda, last-last tak nampak apa-apa pun. Kitaorang panggil Arif, suruh dia adjustkan. Tak lama lepas tu, we saw the structure of the cell. Whoa! Lawa gila. Boleh dikatakan, our group yang paling lawa sekali. No offence. Memang betul. Others macam dah biasa nampak. Kitaorang punya yang paling extra ordinary sekali. Atie dah bangga gila coz tu onion dia. Pfft.

Masa nampak cell tu, Alia semua macam menjerit. 'OMG, lawa gila!! Seriously, lawa gila kot.'. And then aku pulak 'Sumpah cantik. Beautiful sangat kan weyh cell ni?' . Then Atie pulak, 'Aaaaa, so cute.' Haha. Macam-macam expression ada. Pendek kata, kitaorang macam tengok cell baby yang tak pernah kitaorang tengok before this. Jakun sangat. Orang pandang, buat tak tahu je. Lantak la. ;)

First experiment dah jadi. Tapi can you imagine, sebab segala kesulitan ni, kitaorang hampir-hampir tak sempat buat second experiment. Five minutes before the bell rings pun, kitaorang tak lukis pun diagram plant cell tu. OMG. Why? Because kami semua memang terkenal dengan kekayuan tangan kami. Silap-silap cell yang satu tu boleh convert jadi tissue pulak. Haha.

Masa dah nak habis. Second experiment tak siap lagi. Cheek cell. Alia dengan rela hati nak donate cheeck cell dia. Mula-mula dorang paksa aku tapi aku tak nak. Haha, malu la. Tapi bila tengok Alia tak berjaya-berjaya jugak, aku mintak another one tooth pick. Both of us menyorok bawah meja. Haha. Kelakar gila bila fikir balik. Then, siapkan semua apparatus and materials, buat jugak experiment tu walaupun masa dah nak habis. Who cares btw? Second experiment kitaorang (animal cell) nampak jugak through microscope. Nampak macam Amoeba je. Coz ada greenish and blueish semua. Tapi yang betul-betul 'HarLiaw' (iklan mee tu) Arif punya group la. Animal cell dia warna transparent white and the ada sikit-sikit blue and tetiba sesat purple. Haha.

p/s :
Sorry sangat. Kesibukan menghalang aku supaya mengupdate blog setiap hari macam yang aku buat tahun lepas. ;(

Labels:


0 CLICK(S)

Older Post | Newer Post
Fatin Hanani Adnan


I don't know about you, but I'm feeling 22.
Contact Me
Email
Twitter
Facebook
Instagram