Tuesday, April 05, 2011
96th Note - It will never be too late.


I think I'm lost.

Kalendar hari ini menunjukkan tarikh 5 April 2011 bersamaan dengan 222 hari lagi sebelum SPM menampakkan bayangnya #notetoself

MAK DATUK! Dah April? Kenapa cepat sangat?

I have to admit that 2011 is my busiest year so far. Daripada AJK BM sampailah Ketua Trup untuk Pengakap. I'm exhausted. I'm tired. Setiap hari lepas habis kelas tambahan, mesti rushing gila nak buat semua benda. Itulah, inilah. Tu belum masuk lagi kerja-kerja lain. Almost everyday kena stayback kat sekolah. Koko memang wajib kena stayback. Tak boleh langsung ponteng sebab pakcik Guard kunci main gate sekolah. Memang terbaik. Kalau takde koko, ada meeting. Kalau takde meeting, ada je hal nak kena buat. Lepas tu, malam pulak ada tuition. Ya Allah Ya Tuhanku, aku rasa macam dah jadi robot sekarang ni. Mana tak nya, every single day mesti jadual yang sama. Lepas tu, we have to repeat the schedule again for the following week and again and again and again and trust me, it will never stop. Sigh. FML.

Komitmen dah lah banyak, lepas tu homework pun lagilah bertambah-tambah banyak. Aku selalu mengadu kat ibu yang aku penat dengan life aku sekarang ni. Konon nak attention lah kan, haha. Ibu asked me to bawak bersabar banyak-banyak sebab ibu kata it's not only me who feels this way (Penat, nak mengamuk, nak marah orang, sakit hati, over sensitif, bla bla bla). Orang lain pun sama. But is it true? I'm not sure. Maybe yes, maybe no. Tepuk dada, tanya selera. Kalau mood ibu lagi baik, she will massage my shoulder. Oh, that feels heaven tahu tak. Tapi takde maknanya ibu nak urut bahu aku lama-lama, 1 minit cukup. Harapanlah nak suruh ibu urut lama-lama kan since ibu pun ada komitmen lain terhadap Angah dengan Achik. Kalau mood 'evil' ibu datang, ibu akan balas macam ni je bila aku mengadu, "Tulah, padan muka. Siapa suruh ambik banyak sangat jawatan kalau dah tahu tak boleh handle...". Masa ni, aku rasa macam kahdhsavgfdrtcdersfsawe je. Hahahaha.

Homeworks kitaorang memang berkali-kali-tambah dan berkali-kali-darab banyak daripada Form 4. Form 1, 2, 3 tak payah cerita. Homework diorang senang kacang golek. Kerja rumah dah lah banyak, complicated pulak tu. Ya Allah sakitnya kepala nak siapkan. Kalau karangan BM ataupun Summary English boleh terima lagi, ni tak. Chemistry, Physics, Sejarah, Add Maths, etc etc. BILA MASANYA NAK STUDY FOR SPM? Memang sangat-sangat takde masa. Dan bila takde masa, memang tak study lah jawabnya. Cikgu, jangan bagi kami kerja rumah banyak-banyak eh? Anak-anak murid kesayangan anda ini tak larat nak siapkan. *Auntie, please take note. Jangan bagi banyak homeworks dekat student auntie.*. Cikgu cikgu, apa kata cikgu bagi less homework? Boleh eh? Ala, boleh la, boleh lah. Pleaaaaaseeeeeeee? ;)

Tapi aku tekad oh, I'm going to aim for Straight As. Aku tak kira, aku nak naik stage jugak untuk ambik slip keputusan aku from Pengetua. It is still not too late dan aku sendiri percaya yang di mana ada kemahuan pasti di situ ada jalan. Straight As is not impossible at all. Betul kan? One thing for sure, you need to put much effort on it lah, baru boleh success. Janganlah tak study langsung, pastu kau aim Straight As. Memang lah tak boleh nak dapat Straight As kalau macam tu gayanya. Study, Doa, Tawakal. Ikut step by step, InsyaAllah, kejayaan milik kita bersama. Hahaha. I'm so sorry for the skema sentences. Pakai glasses, sikat rambut ke belakang, nerd mode, on.

Actually, I don't even know what to write about in my blog. I wrote this just as a reminder for myself. The reason why I don't write much here nowadays is because I've found another place to write. It's a safer, I guess. Oh, before I put a dot in this entry, believe it or not, your final year in high school is not going to be easy. Serious. Tak tipu.

Labels:


0 CLICK(S)

Older Post | Newer Post
Fatin Hanani Adnan


I don't know about you, but I'm feeling 22.
Contact Me
Email
Twitter
Facebook
Instagram