Saturday, February 11, 2012
Entri Tak Bertajuk

Assalamualaikum! :D

Saya happy. Saya happy. Saya happy.

Hahaha, serious tak boleh blah gila opening. Mengapakah saya gembira? Tidakkah anda tertanya-tanya sebabnya? Well, it's because I got my laptop fixed just now! Maybe some of you will be like, 'Eleh, kecoh gila minah ni. Betul laptop pun nak update blog segala bagai.' but tak kira, nak update jugak. Tahu tak berapa lama aku biar laptop ni terbiar terbengkalai kat rumah? Dah almost one year laptop ni rosak, and ibu dah banyak kali nak offer pergi betul tapi aku tak bagi. Why? Sebab tahun lepas saya SPM. I know myself well and I know that I spend my time mostly on computer (selain iPod, of course). Kalau guna desktop pun aku boleh duduk 16 hours straight from 11am to 4am, boleh imagine tak kalau ada laptop macam mana? I am veerryyyy positive yang laptop tu takkan shut down 7 hari 7 malam. I'm just happy bila dapat pegang and guna this laptop balik. Dah lama gila tak update blog guna laptop. I don't know if it's just me ke apa but setiap kali update blog guna laptop and desktop, rasa lain oh. I'm soooo peelliikkk, I know.

Ramai orang tanya, 'Fatin, kau buat apa sekarang?'. Basically memang semua orang tanya lah kan? Untuk semua yang bertanya, jawapan saya ialah, saya menganggur dekat rumah. Auntie kalau call mesti dia tanya, "Anggur dah masak ke belum? Orang lain punya anggur semua dah masak, anggur yang Along tanam tak masak-masak lagi ke?" and I'll be just like =________________='  Dussshhhhh, serious sarcastic gila. Kan dah kena muka panjang sebijik.

Oh and yes, saya sedang ambik lesen kereta sekarang. Bawak kereta tu takdelah pro mana but I can drive lah. Setakat kena hon panjang-panjang tu dah biasa dengar dah. Setakat mati enjin tengah jalan untuk kereta manual pun dah biasa kena dah. My JPJ test was supposed to be on last Feb 8 tapi atas sebab-sebab yang tak dapat nak dielakkan, instructor memandu saya lewatkan tarikh sampai 22nd of Feb nanti. Cisssss, kalau tak, mesti aku dah ada lesen sekarang ni. Hehehehe, sebenarnya aku yang mintak instructor tu tangguh exam. I suck at parking sangat-sangat, daripada dulu sampai sekarang. At least sekarang aku dah confident sikit lah bila buat parking. Alhamdulillah, besides parking, yang lain semua okay rasanya. Mari sama-sama kita doa saya pass JPJ exam nanti, Amin :)

Haaaaa, lagi satu. Sekarang ni saya busy dengan Japanese and Korean course serentak. Weh, pening gilaaaaaaaaaaa kepala nak hafal alphabets untuk 2 bahasa sekali gus. Kalau nak dibandingkan dengan Japanese, bahasa Korea lagi senang rasanya. Alphabets untuk Korea tak banyak. Pusing-pusing, kita akan jumpa huruf yang sama jugak. Things are totally different for Japanese pulak. Banyaaaaakkkk gilaaaaaaa alphabets yang nak kena hafal! Otak saya penat nak hafal satu-satu. Serious tak tipu. Banyak, macam BANYAK GILA! Nasib kau lah, Fatin. Nasib baik aku ni jenis yang minat dalam bidang language, so setakat ni takdelah susah mana sebenarnya. Everything is still fine at this point. Alhamdulillah, Allah permudahkan jalan untuk saya setakat ni.

First time masuk kelas Korea, I was like, 'WHOOAAAA! I can't believe that I'm actually going to learn this language.'. Dahlah masuk kelas lambat masa tu (because I can't find the classroom) and  the students were all looking at me. Memang jadi centre of attention masa tu. The situation was kinda awkward so aku terus bow 90 degrees dekat the teacher and said, "Annyeonghaseyo, sesangnim!". He smiled before he replied my greetings. Lepas tu the cikgu asked for my name and he asked me, "Are you Fatin Hanani?" and I said yes. Dia tanya nak panggil aku apa since huruf F takde dalam kamus bahasa Korea. See, the same thing again. I was like, "You can just call me, Hany." and the sesangnim terus macam, "Hany-ssi, alright so you're Hany. We have Hany-ssi over here and we have Hana-ssi over there.". Hany and Hana dalam satu kelas yang sama. Great, hehehe :P Sekarang dah almost sebulan aku pergi Korean class dan aku dah boleh baca Hangul. Dah boleh baca tapi still merangkak lagi and for some complicated words, aku still kena eja lagi but overall, memang dah boleh baca walaupun tak faham apa yang aku baca. InsyaAllah, I will improve in another few months. I'll make my Park Seung Ho sesangnim proud. Fighting! ^^

Lain pulak cerita dalam Japanese class. I missed the first class because of some complicated reasons. Maknanya, orang lain dah ada basic but aku tak ada apa-apa lagi. Orang lain dah buat wall climbing sampai atas, aku baru nak cari equipment nak wall climbing. Orang lain dah reti baca sampai nombor 1000, aku baru nak mengeja nombor satu. Exaggerate gila tapi do you get what I mean? Faham kan kan kan? Masuk je class pagi tu, semua mata pandang saya lagi sekali. Why? Sebab saya lambat lagi! Ya Allah, blame the LRT yang lambat gilaaaaaaaaa sampai! I waited for the LRT selama 15 minit tahu taaaakkk? Kalau tak, memang dah awal dah :'( Sobsssss. Back to the story, masuk-masuk kelas je, the sensé terus macam, "Ohaiyo gozaimasu!"  dan saya terus blank. I almost said "Annyeonghaseyo.". Hambik kau, terus berselirat otak masa tu. LOL. I told her that I missed the first class and bla bla bla, and dia macam, "Hai, hai, hai." and dia cakap, "Dozo yoroshiku." and she said something like, "Suwatte kudasai." :D Nasib baik I know basic Japanese and I know that she asked me to sit. Lepas tu the sense terus mulakan class macam biasa dan Alhamdulillah, saya boleh catch up. Serious bangga! *applause untuk diri sendiri*. Oh yeah, the sensé tak benarkan kitaorang guna even satu perkataan pun in English. She can speak English but dia tak nak guna English dalam kelas. Memang Japanese habis lah. Plus, Hara sensé ni jenis yang suka tanya soalan. Kita kena selalu alert dalam kelas dia but she's so baik and pretty too :D

I was in the middle of writing this entry bila Nabihah Wan Nordin call saya. Now, I can't continue writing dah sebab semua benda yang nak ditulis dah terbang ke awan, entah ke mana. InsyaAllah, bila idea tu datang balik, aku tulis lagi. Aku ada terfikir nak kongsi apa yang aku dah belajar setakat ni dekat blog. Tak salah kan nak kongsi ilmu? Tengoklah nanti, kalau ada masa dan tenaga, InsyaAllah aku kongsi.

Till then, sayonara and annyeong higaseyo :)

PS; Tiba-tiba teringat dekat Katou, Japenese buddy saya. I've his email address and I feel like sending him an email bila saya dah fluent bahasa Jepun nanti. I have to thank him sebab he's the reason why aku mula belajar basic Japanese phrases.


Katou-san, domo arigatou gozaimasu! :)

Labels: ,


0 CLICK(S)

Older Post | Newer Post
Fatin Hanani Adnan


I don't know about you, but I'm feeling 22.
Contact Me
Email
Twitter
Facebook
Instagram