Friday, April 06, 2012
I am now a legal driver.


Alhamdulillah, saya telah memperolehi lesen memandu Malaysia. I'm now a legal driver and of course, saya merupakan pemandu setia ibu, nenek dan adik-adik saya. 

I don't want to repeat dah masa-masa susah menjadi pemandu lesen L zaman dahulu kala. It was hard and tiring. Pernah beberapa kali aku fikir, "I should just give up pasal lesen ni. I can just ask Ayah to drive me anywhere." He won't say no if I ask him to send or fetch me dekat mana-mana punya coz ayah risau keselamatan saya. The world nowadays is not a safe place anymore. Tengok jelah news sekarang ni, culik sana, culik sini. Bunuh sana, bunuh sini. Scary, man. Dah alang-alang kita cakap pasal ni, apa kata kita semua sedekahkan al-Fatihah to Allahyarham Dirang. Semoga roh arwah ditempatkan dikalangan orang yang beriman, Amin. 

Back to the story, I got my driving license on the same day results SPM keluar. Pagi pergi JPJ test, after JPJ test, terus pergi sekolah ambik result. I was quite thankful masa tu sebab perasaan nervous aku untuk ambik results SPM tak affect cara pemanduan aku pagi tu. My tester was a he and this JPJ guy nampak scary gila. Before test tu dia tanya, "Ni nak pergi ambik result SPM ke lepas ni?" and I said yes. Maybe sebab tu kot dia tolong sikit-sikit. Adalah jugak kena marah dalam kereta tapi overall, it was okay. Kena marah tu sebab aku nak tukar lane tergesa-gesa. Well, I think aku takdelah tergesa-gesa mana but dia cakap aku tukar lane cepat sangat. Sepatutnya kena masuk sikit-sikit. Fine, my bad. Nasib baik dalam marah-marah orang JPJ ni, dia tolong jugak. Dia banyak ingatkan about this and that, you know, driving stuffs. Masa tu kan bawak kereta manual, so macam semua benda kelam-kabut sikit. I will poreberrrrr say no to manual cars. Ya Allah, dah cukup dah azab bawak kereta manual masa zaman belajar bawak kereta dulu. Please take note that my zaman-belajar-bawak-kereta-dulu was exactly a month ago. Haha, what a 'bajet' girl I am :P 


This picture was taken on the 9th of March 2011, *oh please ignore my chubby cheeks*. It was the day when Fayra, Arif & I went to Imkeda for our JPJ test. Serious tak tahu yang kitaorang test hari yang sama. Kononnya best friend forever tapi hari kawan sendiri test JPJ pun tak tau. Bila dah sampai sana. Fayra gave me a call. She was like, "Fatinnnn!!! I nampak your name! You dekat mana?! I dengan Arif dah sampai dah ni!". Nasib baik ada kawan, takdelah aku nervous sangat tunggu turn. Bukan setakat kawan, kawan baik gila pulak tu. The three of us passed the Bahagian 2 (Bukit, parking and 3 point turn), Alhamdulillah. Namun panas disangka sampai ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Fayra & I failed our road test. LYF3. Ye, saya #TeamFailJPJTestKaliPertama.

Dah dah dah, kenapa kita cakap pasal benda ni lagi ni? I got my license dah kot! Hahaha. Lepas dapat lesen je, ayah terus bagi kunci Myvi. He trusted me. Awwwwwwwwwwww. Thank you very much, daddy! Before this memang pernah bawak Myvi tapi jarang sangat. My parents are the kind of parents yang "You have no license so you can't drive." and "Jangan harap boleh drive selagi tak dapat lesen.". Get what I mean? 

So bila dah dapat kunci Myvi tu, ayah memang suruh drive terus. I was very scared at first. Masa mula-mula tu, nak keluar Alam Damai pun tak berani. To make it simple, nak keluar Damai Rasa pun tak berani. Takut gila. Menggeletar lutut setiap kali nak keluar. No, ayah tak ada masa tu. Ibu dengan ayah keluar mencari sesuap nasi untuk kami anak-beranak. Hahaha, I'm still the hiperbola me, walaupun dah habis sekolah :P Ayah cakap, "Along kalau free kat rumah tu, pergi je lah bawak kereta. Pergi je mana-mana. Bagi tahu ayah kalau kereta takde minyak, nanti ayah isi." dan saya dengan beraninya, pergi bawak kereta tanpa pengawasan orang tua. Semalam dapat lesen, hari ni keluar sorang-sorang. Paranoid tak payah nak cakap. Nasib baik kereta auto, kalau kereta manual, tak tahu macam mana =_=' Alhamdulillah, berkat drive sorang-sorang selalu, I can say that I'm pretty confident atas jalan raya sekarang. Cuma kalau jalan yang terlaaaaammpaaaauuu busy tu, kalau boleh elak, aku elak lah jugak. Tak nak lalu jalan tu. iScared. Oh, another one thing, I SUCK AT PARKING. Ibu & aunt pun kalau bawak kereta mesti tak lepas parking. I myself have the exact same problem macam ibu dengan auntie. I guess benda ni turun temurun. Eh? Yeke? I think so... Hahahaha! 

Azura & Bihah used to be my driver back then. Tolong pick up setiap kali nak ke sana ke sini, tolong hantar balik etc. Sekarang, it's my turn to pick them up. Azura's first reaction when I picked her up was, "Alolololo, keciknya kawan aku dalam kereta.". Hahahahaha, with my cute baby face, siapa percaya yang aku dah boleh drive kan? *Okay, I give you permission to puke sekarang jugak*. Perasan gilewwwwwwwwww.

Tak boleh drive dengan kawan-kawan oh. Nanti korang gelak banyak sangat, tak boleh concentrate. Lepas tu ada yang nak ber-camwhore lah, apa lah. Semua excited yang masing-masing dah ada kereta sendiri, dah boleh drive. Laaaaaggiii tak boleh concentrare. Lepas tu confuse kiri kanan. Hahahahahahahaharuuuuuuuu. Okay, yang ini inside jokes. Hanya orang tertentu sahaja yang dapat memahaminya. Hahahaha :P

PS; 
1) I've to sit for my Korean exam satu minggu dan dua hari daripada entri ini ditulis. I can write, I can read but Hangul is very very difficult. Aku tak confident pun nak cakap sebenarnya. Otteokajo? (What should I do?) DIE. Memang lepas ni kena study Hangul gila-gila.
2) I've to sit for my Japanese exam 3 minggu daripada sekarang. I can speak Japanese comfortably and I'm quite confident when I have to answer the questions given by my sense but the thing is, Hiragana is verryyyyyy hard. Bila nak kena tulis, tu yang aku lemah sikit tu. Eeeeeeeee what to do lah now? DIE.
3) Bahasa Korea masalah nak cakap, sebab banyak subject marker etc. yang kena guna dalam ayat penuh. Bahasa Jepun pulak susah nak tulis. Conclusion, can I not sit for the examination?! I definitely have to pass untuk melayakkan diri ke level yang seterusnya. Pray for me. Semoga Fatin Hanani binti Adnan lulus exam bahasa Korea dan Jepun dengan cemerlang. Amin. 

Labels:


0 CLICK(S)

Older Post | Newer Post
Fatin Hanani Adnan


I don't know about you, but I'm feeling 22.
Contact Me
Email
Twitter
Facebook
Instagram