Wednesday, May 09, 2012
Universiti Teknologi Mara (UiTM)

Alhamdulillah, syukur. 
I am really thankful.


Aku sebenarnya sedang sebak, saat entri ni ditulis sekarang ni. Sigh, susah mata nak tengok skrin ni sebenarnya. I bet this entry is going to be an emotional one. The sensitive Fatin Hanani Adnan is back. Hah ambik, lagi mencurah-curah air mata ni mengalir. 

First and foremost, I'm very thankful. Alhamdulillah, aku dapat apa yang betul-betul aku nak. You have no idea how happy I was, bila dapat tahu yang aku ditawarkan program ni dekat UiTM. Memang menangis on the spot and terus call ibu. Ibu pesan suruh buat sujud syukur and solat sunat, sebab Allah bagi apa yang aku nak.

Called my best friends next, I was really glad and happy yang diorang semua dapat apa yang diorang mahu dan impikan jugak. Ada yang dapat UiTM, just like me, ada yang dapat UTP, UPNM, UIA, etc. Alhamdulillah, the feeling was indescribable. Masa tu memang lagi sebak and happy sebab semua dapat melanjutkan pelajaran di menara gading dalam bidang yang masing-masing minat, Alhamdulillah.

I was enjoying the time of my life, until reality hits me hard all of sudden. Tiba-tiba aku terfikir, 'How am I going to live without ibu & ayah by my side?'. 18 tahun hidup, this will be my very first time aku pisah dengan ibu & ayah. Kadang-kadang kalau pergi sleepover rumah kawan dua hari pun dah rasa homesick, ini pulak duduk nun dekat Kuantan tu. Fikir pasal ni buat aku lagi bertambah-tambah sebak. 

- How am I going to live without ibu, ayah & nenek?
- Nanti nak makan macam mana? Only nenek knows my favourite lauk. Nenek je yang tahu apa yang aku boleh makan, apa yang aku tak boleh, apa yang aku allergic, apa yang aku suka.
- Nanti siapa nak kejut, marah-marah aku dekat Kuantan, kalau bangun lambat, kalau bukan ibu & nenek?
- Siapa yang nak bebel, suruh aku tolong buat kerja rumah semua benda?
- Siapa yang nak tegur kalau baju dengan tudung tak matching? 
- Siapa yang nak hantar aku ke sana ke sini dekat kampus nanti? Yelah, hidup 18 tahun dah terbiasa ayah hantar, ayah ambik.

There will be no more, "Ibu, ibu tahu tak..." moments between ibu & I. Melampau gila kalau cakap tak ada langsung, tapi mesti lambat kalau nak update segala benda dekat ibu. Yelah, call seminggu sekali. Oh gosh Fatin, stop crying already! Waaaaaa, tak boleh stop air mata ni mengalir. Lepas tu dah tak boleh dah nak gaduh setiap hari dengan angah. Lepas ni rumah senyap lah, sebab 'seteru utama' angah tak ada dekat rumah. Siapa lagi yang nak jadi all girlish dengan achik and kasar gila bila cakap dengan angah?  

My ex-senior commented on my Facebook status, pasal benda ni. Komen dia lah yang membuatkan aku mula semangat balik nak study. Thank you :')

Itu satu hal, ni lagi satu hal. Yang ni memang masalah negara. I love my friends too much sampai at this one point aku rasa, I can't live without them. Honestly, my life would be incomplete tanpa mereka di sisi. They are like my blood related brothers and sisters. Perpisahan tu pasti, tapi I'm not ready for it yet. 3 tahun dok hu- ha- sama-sama and the time for us untuk membawa haluan masing-masing is finally here. Tak boleh ke kalau kitorang bina satu universiti untuk kitaorang semua sekali. Senang, habis cerita. Tak payah nak emo sana, emo sini, fikir pasal kena pisah. Seorang kat utara, seorang kat selatan, sorang kat timur, sorang kat barat. Acano tu? *Ya Allah Ya Tuhanku, I can't stop crying dah ni :'( *

- Siapa lagi yang aku nak heret pergi breakfast sama-sama?
- Siapa lagi yang boleh buat lawak kurang hajar kaw kaw dengan aku?
- Siapa lagi yang boleh datang redah kampus aku sesuka hati, impromptu tak bagi tahu?
- Siapa lagi yang akan buat lawak antarabangsa sampai aku boleh gelak sampai tak ingat dunia?
- Siapa yang boleh tahan dengan perangai aku yang kadang-kadang hyper tak bertempat ni?
- Siapa lagi yang boleh baca fikiran aku dengan begitu senang sekali?
- Siapa lagi yang boleh 'membuli' aku dengan cara yang cukup menyeronokkan?


Memang sedih, tapi hidup perlu diteruskan. InsyaAllah, ukhwah dan ikatan silaturrahim antara kitaorang tak akan putus. InsyaAllah, Allah permudahkan semua urusan aku dekat sana nanti. InsyaAllah, you will be just fine, Fatin. Think positive! Amin, Ya Rabbal Alamin.

Labels: ,


6 CLICK(S)

Older Post | Newer Post
Fatin Hanani Adnan


I don't know about you, but I'm feeling 22.
Contact Me
Email
Twitter
Facebook
Instagram