Sunday, November 04, 2012
Aduhai Korea, by Farissa Hany


Assalamualaikum. For those yang menunggu dan tertanya-tanya, "Bila novel baru Kak Fatin nak keluar?" I have a very very good news for you. Yes, this is it. My second novel is finally out. Alhamdulillah, I thank Allah SWT for everything, my family for the continuous support, my Gang Tiang best friends for giving me the 'kutukan membina' and my readers that actually read my blog. I am so thankful to have all of them by my side, supporting me through my ups and downs. They play a huge role in Fatin Hanani Adnan's life. Thanks for everything, I love you guys 


The title says it all. I'm going to write down the synopsis of this book here, so that you get a clearer view on this. Hehehe, I am actually trying my best not to be so excited in this entry. Konon nak formal segala. Pfffft =_=' So not Fatin Hanani.


Sinopsis 'Aduhai Korea': 

Obsesi? Semua orang pernah dengar perkataan itu kan? Namun, bukan semua yang pernah betul-betul mengalami penyakit obses yang teramat dengan sesuatu. Masalah juga penyakit ni. Ia boleh buat kita leka dan kadang-kadang tak mustahil boleh perangkap kita dalam dunia khayalan. Tapi bagi Jue Alissa, penyakit obsesnya terhadap perkara yang satu itu masih belum lagi mencapai tahap yang betul-betul melampau dan kritikal. Kenapa agaknya ya? Sebab dia tahu, ramai lagi orang yang obses tentang perkara yang sama seperti dirinya. Itu menunjukkan yang dia normal, bukan?


Dia tahu masa untuk merealisasikan impiannya itu pasti akan tiba juga, cuma dia tidak tahu bila tarikhnya. Jadi, apabila papa memberikan tiket percuma untuk ke Korea, dia sudah pasti tidak akan menolak. Namun dia tahu, tiada benda yang percuma dalam dunia ini. Papa ada mengemukakan syarat sebelum impiannya dapat ditunaikan. Syaratnya pula, bukan calang-calang syarat. Apa syaratnya?

Jeng jeng jeng jeng. Nervous tak baca the synopsis? Just for my lovely readers that I have here, I will post a preview jugak. Haih, can you see how special you are? Dapat baca preview lagi. Orang  lain tak baca lagi tau.
Preview Aduhai Korea :
Dalam masa kurang daripada sepuluh saat, Jue terus membuka matanya. Sememangnya telinga dan matanya bergerak seiring iaitu sensitif apabila mendengar atau melihat sesuatu yang melibatkan artis-artis Korea. Peminat sejati K-Pop lah katakan. 
Oh dia sememangnya peminat tegar! Jangan main-main!

“Hah, akhirnya awak bangun jugak. Nasib baik otak saya ni bijak cari idea untuk kejut awak. Itu baru aje saya sebut nama Rain. Kalau sebut Lee Min Ho mungkin ada yang melompat terjun tingkap nanti,” selamba Sofi memerli.

Mata Jue yang sudah pun terbuka luas akibat terkejut dengan ‘kehadiran’ Rain di atas kapal terbang yang mereka naiki perlahan-lahan redup kembali. Menyedari yang Sofi dan Kaira sudah pun memakai tali pinggang keselamatan, pantas tali pinggangnya dipakai.

“Hish awak ni Sofi. Kalau ya pun nak kejut saya, janganlah buat lawak macam tu. Dalam tidur tadi, saya boleh rasa yang jantung saya berdebar tau tak? Otak saya dan fikir dah nak cakap apa dekat Rain. Bila bukak mata aje, rupanya tak ada apa-apa. Rain ada dekat sini konon. Ikutkan hati saya, saya cubit-cubit dah lengan awak tu tau,” marah Jue. Kaira dan Sofi hanya buat tidak tahu sahaja. Mereka berdua tetap tersengih mendengar kemarahan Jue yang tidak serius itu.

“Tak adalah Jue. Kita dah nak mendarat dah ni. Itu yang Sofi kejutkan awak tu. Tadi awak sendiri yang cakap, tak sabar nak jejakkan kaki di bumi Korea.” Kaira menyebelahi rakannya itu.

“Tahu tak apa. Inilah pemandangan pertama yang kita nampak di Korea dan lapangan terbang ini pula adalah tempat pertama yang kita jejak di Korea. Ya Allah, I’m so excited!” Sofi membalas pula.

Jue hanya membuat tidak tahu sahaja. Matanya fokus ke luar tingkap bagaikan tercari-cari sesuatu. Hatinya pantas mengakui yang Korea memang merupakan sebuah negara yang sangat cantik.

ANNYEONG HASEYO, WELCOME TO SOUTH KOREA!!!

Okay, you guys should buy this especially the fangirls out there. Do you know that I dedicate this book to all the fangirls atas muka bumi ni? 

Aduhai Korea and Gelagat Si Kembar is kind of similar tapi tak sama. Get it? Hahaha I don't have the suitable word on how to describe it, that's why you have to read both. You have to compare and contrast all by your own because everyone has their own opinion kan? 

Okay from Fatin Hanani's point of view, apa yang tak sama dalam Aduhai Korea and Gelagat Si Kembar?

1. Gelagat Si Kembar is printed but Aduhai Korea is an e-book.
You can buy Gelagat Si Kembar in the book stores but you can only purchase Aduhai Korea online. We live in zaman teknologi maklumat, so I guess most of you have your own iPad or iPod or tab or smartphones. You can read it there. Kalau tak pun, mesti everyone ada computer kan? You can read it there too. Tak ada gajet yang diletakkan di atas? You got to be kidding me. Hahahaha you're reading my blog now, don't tell me you don't have any of those. Tipu dosa tau :P

2. Aduhai Korea is cheaper than Gelagat Si Kembar.
You can purchase Aduhai Korea dengan hanya RM6.99 (lets make it RM7 lah, senang sikit nak kira.). Oh by the way, RM7 used to be my duit belanja harian when I was in Form 4 and Form 5. Haha. Okay, back to the main issue, Gelagat Si Kembar boleh dibeli dengan RM10.90. For those who don't know how Gelagat Si Kembar looks like, here you go. A picture of my first baby, just for you.
3. I put my soul and mind when I wrote Aduhai Korea since it's a part of my fangirl life and I wrote Gelagat Si Kembar based on my real life experience.

Apa pulak the similarity? Just like my previous book, in this novel, saya mengetengahkan friendship sebagai idea utama. I treasure my best friends a lot, so saya memang suka friendship. Lol, I don't know what I'm talking about. Pfft Fatin, pfft. Oh but one thing yang paling special dalam this book, I used my best friends' names as a part of the characters. Arif and Muhaimin. ARIF NASRUDIN AND MUHAIMIN ARIF, YOU BETTER BE PROUD THAT I USED YOUR NAMES IN MY BOOK ALTHOUGH THE TWO OF YOU BULLY ME ALL THE TIME!

The next big question. How to purchase Aduhai Korea? Simple. First, you have to go to the website http://www.e-sentral.com/. You will see Aduhai Korea in the 'Latest' section.



Then, follow these steps.

Step 1.


Step 2. 


Step 3.

Okay, the step after step 3 is the most important part. Dekat bawah tu akan ada button 'Buy Now'. Click on that button and they will direct you dekat this one page. Then, you have to pilih how you want to make the payment. You can use credit cards or online banking. My sister bought it using my mom's credit card. LOL. Tips, if you don't own a credit card, you can always pinjam your mom or your dad's credit card. Just tell them you want to borrow RM7. They won't mind I guess :)

Lepas dah habis isi semua the payment details, you will have to confirm your order. Lepas tu, tadaaaaa! They will direct you a page yang cakap you have successfully membeli Farissa Hany's Aduhai Korea. Kalau nak check balik you dah beli the book ke belum, double click on gambar buku tu.

Kalau keluar benda ni, maksudnya, dah beli. Thanks a lot for buying. Have fun reading Aduhai Korea :D


PS: I will organize my very first giveaway soon. In order to participate, you need to read this book. The question will be based on the characters in this novel. The prize is not that bad too. An original autographed poster and a few posters from a fanmeeting sounds great, kan? What you need to do is read this e-book of mine and wait for my announcement ;)

Labels: , ,


3 CLICK(S)

Older Post | Newer Post
Fatin Hanani Adnan


I don't know about you, but I'm feeling 22.
Contact Me
Email
Twitter
Facebook
Instagram